...

SEALIFE, UPONNEET

Sealife sijoittuu lastensairaalan desinfiointiaineen tuoksuiseen maailmaan. Kolme lasta makaa sairaalasängyissään ja odottaa hoitajien käyntejä, kotiinpaluuta, leikkituokioita. Tuntematon ympäristö ja outo tilanne eivät kuitenkaan lannista mielikuvitusta. Suljetussa huoneessakin piilevät seikkailun ainekset.

Sealife käsittelee lapsen sairastumista ja elämää sairaalassa lapsen näkökulmasta. Esityksen tavoitteena on hälventää aiheeseen liittyviä pelkoja ja ennakkokäsityksiä, sekä herättää ikärajatonta keskustelua tärkeästä aiheesta.

Projekti sai lähtösysäyksensä syksyllä 2011 Teatterikorkeakoulun ”Taiteellinen lasten – ja nuorten teatteri” – mestarikurssin aikana, jota vetivät Suzanne Osten ja Erik Uddenberg Tukholman Unga Klara – teatterista. He ovat tehneet Ruotsissa pitkäjännitteistä työtä uuden ja koskettavamman lastenteatterin eteen.

Sealife / Uponneet –työryhmä sai uusille lastenteatteri-ideoille myönnettävän Pikku ITU –kannustuspalkinnon vuodelle 2013.

Esitys on suunnattu yli 7-vuotiaille ihmisille.

Työryhmä: Tomi Flyckt, Mirjami Heikkinen, Jarno Kuosa, Heini Maaranen, Marjut Maristo ja Elisa Salo

JARI JUUTINEN: JULIA/JULIA 2012

’Vuonna 2012 Jalostamo-kollektiivi heräsi hiljaiselostaan tuottaakseen Korjaamo-teatterin kanssa yhteistyössä Jari Juutisen Julia/Julia-näytelmän. Esitys käsitteli ankaraa ja ajankohtaista aihetta, eli perhesurmia. Jalostamo-kollektiivin käsissä esityksestä tuli näyttämöä ja elokuvaa yhdistelevä teos, jonka nimiroolissa oli Anna Lipponen. Esityksen ohjaus oli Tommi Kainulaisen ja videolla esiintyivät mm. Mikko Pörhölä, Eija Varima, Teemu Ojanne ja Robert Enckell. Lavastuksesta ja valosuunnittelusta vastasi Petri Tuhkanen, äänisuunnittelusta Viljami Lehtonen, pukusuunnittelusta Paula Varis ja videokuvauksesta Aarne Tapola. Selloa esityksessä soitti Ville Lähde.

Esityksestä sanottua:

”Ohjaus on elokuvallista: katsojan huomio houkutellaan kiinnittymään tarkennuksiin ja lähikuviin, valkoiseen paperiin ja superpallon kokoiseen discopalloon. Estonia hukkuu vesilasissa.” (Fifi, Sanna Uuttu).

”Keskiössä on Julia ja hänen ajatuksensa, Julia on totta. Esitys on hyvä osoitus siitä, miten elokuvataidetta voi toimivasti yhdistää teatteriin, videon ja näyttelijän yhteispeli on saumatonta.” (Johanna Terhemaa, Cult24)

ELISA SALO: IIK, HAMMASPEIKKO 2009

Vuonna 2009 Jalostamo-kollektiivi tuotti yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen ja Teatteri Vantaan kanssa lastennäytelmän Iik, hammaspeikko, jonka käsikirjoituksesta vastasi jälleen Elisa Salo. Esityksen ohjasi Seppo Honkonen. Näyttelijöinä esityksessä Teemu Forss, Mervi Takatalo, Antti Korhonen ja Elisa Salo. Lavastus oli Tiina Hauta-Ahon.

ELISA SALO: NAURUTALO 2008

Vuonna 2008 Jalostamo-kollektiivi kokoontui tuottaaksen Elisa Salon kirjoittaman Naurutalo –näytelmän Q-teatterin Puoli-Q vierailunäyttämölle. Naurutalo oli kahden naisen absurdi matka syvälle huvipuiston alla oleviin luolastoihin ja omaan häpeäänsä, joka loppujen lopuksi saa konkreettisen muodon ja hengen. Näytelmän ohjasi Tommi Kainulainen ja tuotti Lauri Vennonen. Näyttämöllä olivat Elisa Salo ja Mirva Kuivalainen. Lavastuksesta vastasi Tiina Hauta-Aho, puvut ja valosuunnittelu oli Raisa Kilpeläisen ja äänisuunnittelu Antti Mäkelän.

Esityksestä sanottua:

”Elisa Salo seikoittaa toden ja fantasian toisiinsa sulautuneeksi kokonaisuudeksi. Naurutalo on kuin karuselli, joka sinkoilee avaruudessa ja pyörii silti oman akselinsa ympäri.” (Lauri Meri, Helsingin Sanomat)

”Salon teksti muuttuu Tommi Kainulaisen ohjauksessa hämmentäväksi tutkielmaksi salaisuuksista ja häpeästä. … Salo on nerokas kirjoittaja ja dialogi kulkee jouhevasti. …Kiinnostavaa, uutta suomalaista draamaa.” (Martti Mäkelä, Skenet).

LAURI VENNONEN: JALOSTAMO 2007

Jalostamo-kollektiivi syntyi aikoinaan tuottaakseen Jalostamo –nimisen produktion Neste Oilin Naantalin jalostamon 50-vuotisjuhliin vuonna 2007. Jalostamon kirjoitti ja ohjasi Lauri Vennonen. Esitys kertasi Naantalin Jalostamon vaiheita teatterileikkinä, joka käytti keinoinaan klovneriaa ja musiikkia. Esityksessä näyttämöllä olivat Elisa Salo, Tommi Kainulainen ja Tatu Hämäläinen. Äänisuunnittelusta vastasi Antti Mäkelä.