Käsikirjoitus: Jari Juutinen

Ohjaus: Tommi Kainulainen

Lavastus ja valosuunnittelu: Petri Tuhkanen

Äänisuunnittelu: Viljami Lehtonen (vier.)

Pukusuunnittelu: Paula Varis

Kuvaus: Aarne Tapola (vier.)

Roolissa: Anna Lipponen

Sello: Ville Lähde

Näyttelijät videoilla: Mikko Pörhölä, Eija Varima, Teemu Ojanne, Robert Enckell, Mirja Oksanen

 

Julia/Julia

 – tarina naisesta joka oli melkein onnellinen

 

Julia kasvaa naiseksi lama-ajan Suomessa. Hän haaveilee Romeosta ja saa Raimon. Mies on hyvä ja perhe kasvaa ensin yhdellä, sitten toisella lapsella. Alussa ei onnesta ole puutetta, mutta Julialla on silti ongelma. Raha. Laskut alkavat parveilla pienen perheen ympärillä ja Julian ahdistus kasvaa velkataakan mukana. Eräänä päivänä Julia murtuu taakkansa alle. Ja loppu on hiljaisuutta.

”Mutta eipä nyt kiirehditä
ja eipä nyt
ehditä
asioiden edelle
sillä nyt on

ja aamuun on vielä aikaa.”

Esityksen sisällöstä ja muodosta

Jari Juutisen kirjoittama monologi Julia/Julia kertoo naisesta, joka surmaa perheensä taloudellisessa ahdingossa. Teksti pohjautuu Porvoossa 2004 tapahtuneeseen perhesurmaan, jossa äiti tappoi kaksi lastaan, miehensä ja itsensä perheen velkataakan vuoksi. Näytelmä on valitettavan ajankohtainen. Työttömyys lisääntyy, ihmisten velkataakat kasvavat, ihmisiä putoaa jatkuvasti hyvinvointiyhteiskunnan ulkopuolelle, elämää rahoitetaan pikavipeillä, kun muuta mahdollisuutta ei enää nähdä.

Esitys koostuu monologitekstistä, projisoitavasta videomateriaalista, sekä musiikista. Esityksessä on haettu uutta tapaa yhdistää teatteria ja elokuvaa. Julia/Julia käsittelee haastavaa ja ajankohtaista aihetta perhesurmista päähenkilönsä näkökulmasta. Se on teos, jossa Julian elämän käännekohdat kasautuvat pikkuhiljaa umpikujaksi, johon ei enää päivä paista. Esitys kysyy miksi Julia luopuu toivosta, mistä onni koostuu ja miksi se särkyy. Se on esitys häpeästä, peittämisestä ja kulissien ylläpitämisestä.

Näyttämö toimii esityksessä Julian sisäisenä maailmana, hirmuisen teon alttarina. Kolmella projisiokankaalla nähdään Julian elämän fragmentteja – palasia joista koostuu yhden naisen painajainen. Materiaali on kuvattu autenttisissa ympäristöissä ja integroitu näyttämötoimintaan niin, että Julia näyttelee näyttämöllä yhdessä kankaalla tapahtuvien tapahtumien kanssa.

Elokuvan osuus näyttämötoiminnasta on merkittävä, käytännössä koko teos on elokuvallisesti “läpisävelletty”. Ilmaisu on sekoitus dokumentaaristyyppistä materiaalia (kotivideo, VHS), fiktioelokuvista tuttua elokuvallista ilmaisua sekä kokeellisempaa videotaidetta.

Esityksessä käytetään myös runsaasti musiikkia. Äänisuunnittelija Viljami Lehtonen on säveltänyt esitykseen musiikkia ja lauluja, joiden tekstit ovat peräisin William Shakespearen soneteista. Jari Juutisen teksti sisältää myöskin lainauksia samalta kirjailijalta.

 

Julia:Julia_press6_PetriTuhkanen
Julia/Julia ©Petri Tuhkanen