Käsikirjoitus: Anna Lipponen

Ohjaus ja dramaturgia: Tanjalotta Räikkä

Skenografia: Petri Tuhkanen

Musiikki: Samuli Laiho

Näyttämöllä: Anna Lipponen ja Tõnu Oja

Tuotanto: Jalostamo-kollektiivi / Anna Lipponen

 

 

Yhteistyökumppanit: Eesti Draamateater, Lahden kaupunginteatteri, Viro-Instituutti Suomessa


Kädettömät

(Käsist seotud)

-musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta-

 

Eletään vuosia 1987-1991. Virossa on käynnissä Laulava vallankumous. Neuvostoliitto on romahtamassa ja uudenlainen elämä lähempänä kuin koskaan. Samaan aikaan Suomessa omituiset oireet vievät 27-vuotiaan Elsen lääkäriin ja hänellä todetaan ALS-sairaus. Tästä alkaa virolaisen isän ja suomalaisen tyttären kohtaaminen, josta ei puutu komiikkaa, draamaa eikä musiikkiakaan.

Kantaesityksensä Lahden kaupunginteatterissa saanut, näyttelijä Anna Lipposen kirjoittama ”Kädettömät” pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta. Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017, sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Näytelmä on musta komedia kahden kulttuurin kohtaamisesta, kuolemasta ja elämän suurista intohimoista. Mitä jää jäljelle, kun enää sydän ja aivot toimivat?

Kädettömät on toteutettu ainutlaatuisessa yhteistyössä, kun helsinkiläinen vapaa teatteriryhmä Jalostamo-kollektiivi ja Viron yksi suurimmista teattereista, tallinnalainen Eesti Draamateater ovat yhdistäneet voimansa. Esityksen on ohjannut näyttelijä-ohjaaja Tanjalotta Räikkä. Näyttämöllä ovat Jalostamo-kollektiivin näyttelijä Anna Lipponen sekä Eesti Draamateaterin näyttelijäkonkari Tõnu Oja. Skenografiasta vastaa lavastaja ja valosuunnittelija Petri Tuhkanen. Musiikin esitykseen on säveltänyt muusikko-säveltäjä Samuli Laiho.

Suomen kanta-esitys nähtiin Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016. Viron kantaesitys Eesti Draamateaterin Maalisaalissa oli 11.3. 2017.

 

Käsist seotud / Kädettömät

Must komöödia inimelu keerulisusest.

Tegevus toimub aastail 1987–1991. Eestis on toimumas „laulev revolutsioon“. Nõukogude Liit on kokku varisemas ja uus elu lähemal kui kunagi varem. Samal ajal on Soomes 27-aastane Else sunnitud kummaliste haigusnähtude tõttu pöörduma arsti poole ja diagnoosiks on ALS (amütroofne lateraalskleroos). Siit saabki alguse eestlasest isa kohtumine oma soomlannast tütrega, milles on oma koht nii huumoril, draamal kui ka muusikal.

Lahti Linnateatris esmaesietenduseni jõudev „Käsist seotud“ arutleb vabaduse üle nii üksikisiku kui ühiskonna vaatevinklist. Peale isa-tütre suhte näeme laval kahte kährikkoera (Manu ja Panu), kes on sattunud oma uksed lõplikult sulgenud teatrisse. Musta komöödia vormis tehakse juttu kahe kultuuri kohtumisest, elu suurtest väljakutsetest ja surmast. Mis jääb järele, kui süda ja aju enam ei toimi?

Tegemist on ainulaadse koostööprojektiga, kus oma jõud on ühendanud Helsingi sõltumatu teatrigrupp Jalostamokollektiivi ning Eesti üks suurimaid teatreid Eesti Draamateater. Lavastajaks on soome näitleja-lavastaja Tanjalotta Räikkä, näitlejatena astuvad üles Anna Lipponen (Jalostamokollektiivi) ja kogenud Tõnu Oja (Eesti Draamateater). Lava- ja valguskujunduse on teinud Petri Tuhkanen, muusikalise kujunduse helilooja Samuli Laiho. Tutvustuse tõlkis Ülev Aaloe.

Esmaesietendus Soomes leidis aset Lahti Linnateatri Aino-laval 2. detsembril 2016. Eesti esietendus toimub 11. märtsil 2017 Draamateatri Maalisaalis.

 

SYKSY 2017:

 

Lainsuojattomat-festivaali / Pori

La 9.9. klo 16

 

Eesti Draamateater /Tallinna

Pe 3.11.17 klo 19

La 4.11.17 klo 19

La 11.11.17 klo 19

Su 12.11.17 klo 19

 

Teatteri Telakka / Tampere

La 9.12.17 klo 15

Su 10.12.17 klo 15

Ti 12.12.17 klo 19

Ke 13.12.17 klo 19

 

 

Kädettömät promo
Näyttelijät Anna Lipponen ja Tõnu Oja

 

KEVÄT 2017:
Esitystä on esitetty Lahden kaupunginteatterissa ja Eesti Draamateaterissa
Rovaniemen teatteri / Kero-sali

Hyväntekeväisyysnäytös

Su 21.5.2017 klo 17

Lipputulot lahjoitetaan Lihastautiliiton kautta ALS-sairautta sairastavien vertaistukitoimintaan Pohjois-Suomessa.

Yhteistyössä: Jalostamo-kollektiivi, Lihastautiliitto, Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimi, Lippu.fi, Lapin Ylioppilasteatteri, Rovaniemen painatuskeskus, Sokos Hotelli Vaakuna Rovaniemi

 

 

Eesti Draamateater

 

LIPUT SUOMI

LIPUT EESTI